Przepis
Rzeczy, których potrzebujesz:
2 cebule, 2 ząbki czosnku, Suszona bazylia (do smaku), Suszone oregano (do smaku), Sól (do smaku), 400-500 g mielonego mięsa (opcjonalnie), Pół szklanki sherry (białe wino - opcjonalnie), 800 g krojonych pomidorów (puszka), 170 g przecieru pomidorowego, liść laurowy, 1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
Cebulę obierz z łupin i drobniutko pokrój.
Rozgrzej w garnku lub na patelni 3 łyżki oleju. Na rozgrzany olej wrzuć posiekaną drobno cebulę.
Dodaj 2 zgniecione ząbki czosnku.
Dodaj jedną łyżkę suszonej bazylii oraz 1 łyżkę suszonego oregano. Mieszaj, aż cebulka zrobi się złota.
Jak już cebulka będzie odpowiednio przysmażona dodaj 400-500 g mielonego mięsa.
Mieszaj, aż do czasu, aż mięso zrobi się brązowe.
Teraz możesz opcjonalnie dodać 1/3 szklanki sherry (białe wino)
Dodajemy 2 puszki (800 g) krojonych pomidorów oraz ok 170 g przecieru pomidorowego.
Dodaj jeden liść laurowy i mieszaj, aż całość zgęstnieje. Dodaj do smaku sól oraz ulubione przyprawy (opcjonalnie) oraz łyżeczkę cukru (aby zlikwidować kwaskowaty posmak).
Całość mieszaj drewnianą łyżką i gotuj na małym ogniu, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję. Podawaj z makaronem typu spaghetti lub innym wg uznania.