Kawa z gorzką czekoladą i słonym karmelem

Malgorzata
Przepisy
08.12.2014 9:33
Kawa z gorzką czekoladą i słonym karmelem

Przepis

Składniki:

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs Cronat Gold

1/3 szkl. gorącej wody

100 ml spienionego mleka

Łyżka słonego karmelu

Łyżeczka gorzkiej czekolady 90%

3 orzechy laskowe

Słony karmel do smaku

Przygotowanie:

Orzechy zalać wrzącą wodą, obrać ze skóry, pokroić w plasterki.

Zaparzyć kawę. Do szklanki lub kieliszka wlać warstwami słony karmel, kawę, spienione mleko. Na wierzchu posypać wiórkami gorzkiej czekolady i płatkami orzechów laskowych.

Czas przygotowania (poza karmelem) 10 minut.

Przygotowanie karmelu:

Składniki: 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej, 3 łyżki wody, 1/2 szkl. śmietany 30%, 1 łyżeczka morskiej soli.

Cukier, wodę i melasę wlać do garnka, zagotować, podgrzewać ok. 10. Zdjąć z ognia, dodać sól i śmietanę, wymieszać.