Przepis
Składniki:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs Cronat Gold
1/3 szkl. gorącej wody
100 ml spienionego mleka
Łyżka słonego karmelu
Łyżeczka gorzkiej czekolady 90%
3 orzechy laskowe
Słony karmel do smaku
Przygotowanie:
Orzechy zalać wrzącą wodą, obrać ze skóry, pokroić w plasterki.
Zaparzyć kawę. Do szklanki lub kieliszka wlać warstwami słony karmel, kawę, spienione mleko. Na wierzchu posypać wiórkami gorzkiej czekolady i płatkami orzechów laskowych.
Czas przygotowania (poza karmelem) 10 minut.
Przygotowanie karmelu:
Składniki: 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej, 3 łyżki wody, 1/2 szkl. śmietany 30%, 1 łyżeczka morskiej soli.
Cukier, wodę i melasę wlać do garnka, zagotować, podgrzewać ok. 10. Zdjąć z ognia, dodać sól i śmietanę, wymieszać.