SKŁADNIKI NA 12 MAŁYCH CIASTEK: - 1 banan średniej wielkości - 2 szklanki płatków owsianych górskich - 1 łyżka miodu - siemię lniane - sezam - cynamon - imbir - gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE: - Banana rozgniatamy widelcem w misce, dodajemy miód, płatki owsiane, sezam i siemię lniane W sklepach coraz częściej możemy natknąć się na zdrowe ciasteczka owsiane, które z owsem mają niestety niewiele wspólnego. Wtedy mamy pewność, że są one naprawdę owsiane i nie składają się w 50% z cukru. - Formujemy ciasteczka lekko ugniatając i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - Pieczemy około 20 minut w 160° Zdrowe wcale nie musi być nudne i bez smaku! Takie pozornie dietetyczne ciasteczka składają się przede wszystkim z cukru, tłuszczów roślinnych utwardzonych, mąki pszennej, substancji konserwujących i całej listy dodatków E. Dzięki pięknemu opakowaniu i zapewnieniom producentów o wysokiej zawartości płatków owsianych wiele osób żyje w przekonaniu, że to naprawdę pyszna i zdrowa przekąska. Pomijając fakt, że wtedy już bardziej dietetyczne być nie mogą to wspominana czekolada jest często kiepskiej jakości. Płatki owsiane stanowią często ok. 20% składu, co stanowi dramatycznie niski odsetek.