Przepis
Kurczak maślany, butter chicken, murgh makhani - klasyczne danie kuchni indyjskiej. Potrawę podobno wymyślił Kundan Lal Gujral w 1920 roku, założyciel sieci restauracji Moti Mahal Delux.
Kurczak do dania jest marynowany przez noc lub przynajmniej kilka godzin w jogurcie i mieszance przypraw, która zwykle zawiera garam masala, imbir, czosnek, cytrynę, kminek, kurkumę i chili. Tradycyjnie przygotowywany jest w piecu tandoor, podobnie jak kurczak Tandoori. My jednak zrobimy go na patelni :) Zapraszam do gotowania!
Składniki na dwie porcje kurczaka maślanego:
300 g mięsa z podudzi lub piersi kurczaka
1 ząbek czosnku
1 cm świeżego imbiru
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 mała suszona papryczka chilli
1 łyżka soku z cytryny
50 ml jogurtu naturalnego
1/3 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka oleju
SOS:
1 łyżka roztopionego masła
1 ząbek czosnku
1 cm świeżego imbiru
nasionka z 1 strąku kardamonu
1 goździk
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 mała suszona papryczka chilli (opcjonalnie)
2 obrane pomidory
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżka soku z cytryny
20 g masła
50 ml śmietany kremówki
posiekana kolendra do posypania
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
CZAS MARYNOWANIA 4 1/2 H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Kurczaka kroimy w kostkę o boku 2 cm, ząbek czosnku zgniatamy nożem, imbir ucieramy na tarce. Kurczaka nacieramy solą, czosnkiem, imbirem, pokruszoną papryczką chilli i jedną łyżką soku z cytryny. Przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
2. W między czasie w miseczce łączymy jogurt naturalny, 1/3 łyżeczki garam masala, 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego. Kurczaka polewamy powstałą marynatą i mieszamy, aby każdy kawałek był nią dokładnie pokryty. Ponownie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy kurczaka i smażymy, aż się zarumieni, a płyn prawie w całości odparuje. Odstawiamy.
3. Zaczynamy przygotowywać sos. Pomidory wraz z koncentratem i sokiem z cytryny blendujemy na gładką masę. Czosnek i imbir drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy roztopione masło, wrzucamy czosnek i imbir, smażymy około minutę. Dodajemy nasionka z 1 strąku kardamonu, goździk, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki garam masala, łyżeczkę mielonej kurkumy i pokruszoną chilli (opcjonalnie) - smażymy kolejną minutę do uwolnienia aromatu. Dodajemy zmiksowane pomidory, gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje (około 6-7).
4. Do sosu wrzucamy kurczaka, dodajemy 20 g masła i śmietanę. Mieszamy, aż sos stanie się jednolity, a całe masło się rozpuści. Przekładamy na talerze, posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z ryżem basmati lub chlebkiem naan. Smacznego! :)