Smaki Indii: Kurczak maślany

Dagmara
03.12.2014 18:00
Smaki Indii: Kurczak maślany

Przepis

Kurczak maślany, butter chicken, murgh makhani - klasyczne danie kuchni indyjskiej. Potrawę podobno wymyślił Kundan Lal Gujral w 1920 roku, założyciel sieci restauracji Moti Mahal Delux.

Kurczak do dania jest marynowany przez noc lub przynajmniej kilka godzin w jogurcie i mieszance przypraw, która zwykle zawiera garam masala, imbir, czosnek, cytrynę, kminek, kurkumę i chili. Tradycyjnie przygotowywany jest w piecu tandoor, podobnie jak kurczak Tandoori. My jednak zrobimy go na patelni :) Zapraszam do gotowania!

Składniki na dwie porcje kurczaka maślanego:

300 g mięsa z podudzi lub piersi kurczaka

1 ząbek czosnku

1 cm świeżego imbiru

1/2 łyżeczki soli morskiej

1 mała suszona papryczka chilli

1 łyżka soku z cytryny

50 ml jogurtu naturalnego

1/3 łyżeczki garam masala

1/2 łyżeczki mielonej kurkumy

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

1 łyżka oleju

SOS:

1 łyżka roztopionego masła

1 ząbek czosnku

1 cm świeżego imbiru

nasionka z 1 strąku kardamonu

1 goździk

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1/2 łyżeczki garam masala

1 łyżeczka mielonej kurkumy

1 mała suszona papryczka chilli (opcjonalnie)

2 obrane pomidory

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

1 łyżka soku z cytryny

20 g masła

50 ml śmietany kremówki

posiekana kolendra do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN

CZAS MARYNOWANIA 4 1/2 H

POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Kurczaka kroimy w kostkę o boku 2 cm, ząbek czosnku zgniatamy nożem, imbir ucieramy na tarce. Kurczaka nacieramy solą, czosnkiem, imbirem, pokruszoną papryczką chilli i jedną łyżką soku z cytryny. Przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

2. W między czasie w miseczce łączymy jogurt naturalny, 1/3 łyżeczki garam masala, 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego. Kurczaka polewamy powstałą marynatą i mieszamy, aby każdy kawałek był nią dokładnie pokryty. Ponownie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy kurczaka i smażymy, aż się zarumieni, a płyn prawie w całości odparuje. Odstawiamy.

3. Zaczynamy przygotowywać sos. Pomidory wraz z koncentratem i sokiem z cytryny blendujemy na gładką masę. Czosnek i imbir drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy roztopione masło, wrzucamy czosnek i imbir, smażymy około minutę. Dodajemy nasionka z 1 strąku kardamonu, goździk, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki garam masala, łyżeczkę mielonej kurkumy i pokruszoną chilli (opcjonalnie) - smażymy kolejną minutę do uwolnienia aromatu. Dodajemy zmiksowane pomidory, gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje (około 6-7).

4. Do sosu wrzucamy kurczaka, dodajemy 20 g masła i śmietanę. Mieszamy, aż sos stanie się jednolity, a całe masło się rozpuści. Przekładamy na talerze, posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z ryżem basmati lub chlebkiem naan. Smacznego! :)