Ciasto bardzo orzeźwiające i smaczne ;) Składniki: biszkopt kakaowy: - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao ciasto szpinakowe: - 3 jajka - szklanka cukru - 3/4 szklanki oleju - 1,5 szklanki mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 350 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego masa miętowa: - 250 g landrynek miętowych - 3/4 szklanki wody na wierzch ciasta: - 2 torebki herbaty miętowej - 3 budynie waniliowe 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 400 ml mleka UHT kolorowe kuleczki do posypania - 3 łyżki cukru - 250 g masła Przygotowanie Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijamy mikserem do rozpuszczenia cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijamy mikserem do rozpuszczenia cukru. Na biszkopt kakaowy wylewamy miętową masą i przykrywamy ciastem szpinakowym, wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto, posypujemy kuleczkami, a następnie odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Następnie na gotujące się mleko wlewamy budynie oraz syrop miętowy (musi być ciepły).