Karkówka z grzybami w sosie

Ewelina
10.08.2014 8:59
Karkówka z grzybami w sosie

Przepis

KARKÓWKA Z GRZYBAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Z każdego pobytu w PL przywożę sobie jakiś fajny przepis. Ostatnim razem dostałam przepis na pyszną karkówkę. Z grzybami robiłam już niejednokrotnie, ale nigdy w słodko-kwaśnej pomidorowej zalewie.

Przepis lekko zmodyfikowałam, dorzuciłam pieczarki i trochę zmieniłam proporcje zalewy. Karkówka wyszła pyszna, mięciuteńka ... spokojnie można ją jeść z samym chlebem, ale, że u mnie obiad bez ziemniaków jest obiadem straconym ... była więc z ziemniakami :))

Składniki:

1,5kg karkówki

przyprawa do karkówki

majeranek

ostra papryka

2 cebule

suszone grzyby

150g pieczarek

olej

Zalewa:

3 łyżki magi,

3 łyżek octu winnego,

4 łyżki koncentratu pomidorowego ,

7-8 łyżek wody (ja dodaję wodę od moczenia grzybów),

2 łyżeczki cukru

1 łyżka pikantnego ketchupu

Wykonanie:

Suszone grzyby namoczyć. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Karkówkę pokroić w plastry ok.1cm, posypać przyprawami i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce (można na całą noc). Następnie obtoczyć plastry w mące i obsmażyć krótko na patelni z obu stron.

Mięso układać w żaroodpornym naczyniu. Na każdą warstwę położyć krążki surowej cebuli,suszone grzyby i plasterki pieczarek.

Warstwy układać do wyczerpania składników.

Następnie zalać wszystko zalewą.

Piec w piekarniku ok. 1godz 15 min temp 180 stopni.