Krem z brukselki z pulpetami -zupa z brukselki -danie jednogarnkowe

Magdalena
24.11.2014 13:23
Krem z brukselki z pulpetami -zupa z brukselki -danie jednogarnkowe

Przepis

Krem z brukselki z pulpetami -zupa z brukselki -danie jednogarnkowe

Brukselkę lubimy wszyscy , jednak aby się nie znudziła, wymyślam rozmaite z niej dania, dziś zapraszam na dietetyczną zupę krem z brukselki .

Zuzia ją nazwała "szrekowa"

Macie okazję przemycenia dzieciaczkom sporo warzyw :)

Podana z pulpetami, to doskonałe danie jednogarnkowe. Zdrowe i pożywne , zasmakuje każdemu.

Krem z brukselki z pulpetami

Na pulpety:

mięso z kurczaka lub indyka ( około kg) u mnie z udźca indyka

3 łyżki otrąb owsianych

2 jajka

Sól morska i pieprz do smaku

Zupa:

50 dag brukselki

mała marchewka

pół szklanki groszku mrożonego

pełna garść zielonej fasolki szparagowej

2 różyczki kalafiora

kawałek pora ( 15 cm)

Najpierw przygotowuję pulpety. Mięso mielę , dodaję jajka, otręby , przyprawiam solą i pieprzem, mieszam, następnie wyrabiam dokładnie ręką, do momentu aż masa mięsna nabierze odpowiedniej formy. Tzn jak da się łatwo formować pulpety.

W garnku nastawiam wodę , jakieś 2 i pół litra , uformowane pulpeciki kładę na wrzątek i gotuję 15 minut na małym gazie. Po ugotowaniu wyciągam je łyżką cedzakową i odkładam w przykrytym naczyniu, aby nie ostygły można zawinąć w koc.

Teraz zupa, do wywaru z gotowania pulpetów wkładam brukselkę ( trzeba ją obrać i umyć ), groszek, fasolkę , obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i kawałki pora. Gotuję do miękkości , jakieś 15 -50 minut, na koniec miksuje na krem , doprawiam do smaku. Podaję z gorącymi pulpetami. Jeśli ostygły, trzeba je podgrzać w zupie.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną