Przepis
Krem z brukselki z pulpetami -zupa z brukselki -danie jednogarnkowe
Brukselkę lubimy wszyscy , jednak aby się nie znudziła, wymyślam rozmaite z niej dania, dziś zapraszam na dietetyczną zupę krem z brukselki .
Zuzia ją nazwała "szrekowa"
Macie okazję przemycenia dzieciaczkom sporo warzyw :)
Podana z pulpetami, to doskonałe danie jednogarnkowe. Zdrowe i pożywne , zasmakuje każdemu.
Krem z brukselki z pulpetami
Na pulpety:
mięso z kurczaka lub indyka ( około kg) u mnie z udźca indyka
3 łyżki otrąb owsianych
2 jajka
Sól morska i pieprz do smaku
Zupa:
50 dag brukselki
mała marchewka
pół szklanki groszku mrożonego
pełna garść zielonej fasolki szparagowej
2 różyczki kalafiora
kawałek pora ( 15 cm)
Najpierw przygotowuję pulpety. Mięso mielę , dodaję jajka, otręby , przyprawiam solą i pieprzem, mieszam, następnie wyrabiam dokładnie ręką, do momentu aż masa mięsna nabierze odpowiedniej formy. Tzn jak da się łatwo formować pulpety.
W garnku nastawiam wodę , jakieś 2 i pół litra , uformowane pulpeciki kładę na wrzątek i gotuję 15 minut na małym gazie. Po ugotowaniu wyciągam je łyżką cedzakową i odkładam w przykrytym naczyniu, aby nie ostygły można zawinąć w koc.
Teraz zupa, do wywaru z gotowania pulpetów wkładam brukselkę ( trzeba ją obrać i umyć ), groszek, fasolkę , obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i kawałki pora. Gotuję do miękkości , jakieś 15 -50 minut, na koniec miksuje na krem , doprawiam do smaku. Podaję z gorącymi pulpetami. Jeśli ostygły, trzeba je podgrzać w zupie.