Cynamonowe rollsy z czekoladą

Krzysztof
Ciasta
09.08.2013 6:42
Cynamonowe rollsy z czekoladą

Przepis

przepis na pięknie pachnące cynamonem ślimaczki - cinnabon rolls.

Składniki

Ciasto drożdżowe:

- 3 szklanki mąki pszennej

- 1/2 łyżeczki soli

- 5 łyżek cukru

- 3/4 szklanki ciepłego mleka

- 1 jajko

- 30 gr świeżych drożdży

- 70 gr roztopionego masła

Nadzienie:

- 2 łyżki cynamonu

- 75g miękkiego masła

- 1/2 szklanki brązowego cukru

- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Polewa:

1 serek mascarpone(250 g)

3/4 szklanki cukru pudru

2 łyżki esencji waniliowej

sok z jednej pomarańczy

Całość zmiksować. Polewać gorąca ciastka.

Przygotowanie

Drożdże rozcieram z łyżką cukru. Dodaję do masy pół szklanki ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce, aby drożdże podrosły (na ok. 15 minut). Następnie w dużej misce mieszam suche składniki. Dolewam do tego drożdże i resztę mleka, roztopione masło oraz wbijam jajko. Zagniatam przez ok. 10-15 minut. aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawiam na ok. godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.

W międzyczasie przygotowuje farsz: rozcieram miękkie masło, pokrojone orzechy z cukrem i cynamonem.

Następnie wyjmuję ciasto na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowuję je na kwadrat o bokach ok. 30 cm. Ciasto smaruję masą - farszem cynamonowym. Zwijam w roladę. Kroję na grube (ok. 2 cm) plastry i układam w okrągłej blaszce wyłożonej papierem w odstępach ok. 3 cm – ciasto jeszcze urośnie! Odstawiam blaszkę z bułeczkami na ok. godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca smaruję mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły.

Piekę w temp. 180 stopni przez ok. 35 minut.

Na koniec polać przygotowaną pyszną polewą.