Śmietanowiec z galaretkami

Ewelina
Ciasta
19.08.2016 13:54
Śmietanowiec z galaretkami

Składniki

4 galaretki ( każda inny kolor)

1000 gram śmietany 18%

½ szklanki mleka

3 łyżki żelatyny

4 łyżki cukru waniliowego

Przepis

Każdą z galaretek umieszczamy w osobnym naczyniu ( talerzu) a następnie zalewamy gorącą wodą ( każda po 500 ml). Czekamy, aż galaretki stężeją a następnie tniemy każdą w kostkę.

Do osobnego rondelka wlewamy pół szklanki mleka a następnie dodajemy do niego 3 łyżki żelatyny.

Podgrzewamy mleko, do czasu rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy żelatynę do ostudzenia.

Śmietanę przelewamy do miski, dodajemy ostudzoną żelatynę. Całość miksujemy, w międzyczasie dodajemy 4 łyżki cukru pudru.

Naszą masę śmietanową wylewamy na blachę do pieczenia ( forma 24cm), następnie dodajemy pozostałe galaretki ( pocięte) delikatnie mieszamy. Zostawić trochę galaretki na sam wierzch.

Ostawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin aby dobrze stężało.