Szarloka po irlandzku

Krzysztof
18.11.2014 12:26
Szarloka po irlandzku

Przepis

Będziesz potrzebować :

2 jajka

3 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki soli

łyżeczka gałki muszkatołowej

łyżeczka mielonych goździków

pół łyżeczki cynamonu

100 g masła

3/4 szklanki cukru + 2 łyżki

1/4 szklanki mleka

3-4 średnie jabłka,obrane i pokrojone w kostkę

Nastaw piekarnik na 185 stopni.

Blaszkę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.

Do miski wsyp mąkę,sól,proszek do pieczenia,goździki,gałkę muszkatołową,cynamon i wymieszaj.

Dodaj posiekane masło i wyrabiaj jak na kruszonkę. Wrzuć 3/4 szklanki cukru i wymieszaj.

Do ciasta dodaj jabłka,wymieszaj.

W małej miseczce rozkłóć jajko z mlekiem i przelej do ciasta,wymieszaj.

Ciasto będzie dość gęste,zbite.

Przygotowane ciasto przełóż do blaszki i posyp pozostałym cukrem.

Piecz ok 45-50 minut.