Szarlotka

Krzysztof
25.11.2014 14:18
Szarlotka

Przepis

Składniki na ciasto:

0,5 kg mąki

1,5 kostki margaryny lub masła

220 g cukru kryształu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

6 żółtek

Składniki na ciasto wsypujemy do misy.

Łączymy je ze sobą, starając się nie zagniatać ciasta

a jedynie doprowadzić do postaci kruszonki.

Pianka kokosowa:

6 białek

220 g cukru kryształu

100 g wiórków kokosowych

300 ml kwaśnej śmietany 18%

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Ciągle ubijając dodajemy cukier.

Śmietanę rozbijamy lekko za pomocą rózgi kuchennej.

Dodajemy kokos, lekko mieszamy.

Do śmietany z kokosem dodajemy ubitą pianę z białek.

Dodatkowo:

4 duże jabłka (szara renta lub inne mało soczyste)

1-2 łyżki cukru kryształu

cynamon (jeśli lubicie)

Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.

Wykonanie:

Formę dużą o wymiarach 33 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Wykładamy 2/3 ciasta, lekko ugniatamy.

Na ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy cynamonem.

Następnie wykładamy kokosową piankę i posypujemy pozostała kruszonką,

dodając do niej 1-2 łyżki cukru kryształu.

Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.

Pieczemy około 50-60 minut.