Przepis
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
1,5 kostki margaryny lub masła
220 g cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
Składniki na ciasto wsypujemy do misy.
Łączymy je ze sobą, starając się nie zagniatać ciasta
a jedynie doprowadzić do postaci kruszonki.
Pianka kokosowa:
6 białek
220 g cukru kryształu
100 g wiórków kokosowych
300 ml kwaśnej śmietany 18%
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Ciągle ubijając dodajemy cukier.
Śmietanę rozbijamy lekko za pomocą rózgi kuchennej.
Dodajemy kokos, lekko mieszamy.
Do śmietany z kokosem dodajemy ubitą pianę z białek.
Dodatkowo:
4 duże jabłka (szara renta lub inne mało soczyste)
1-2 łyżki cukru kryształu
cynamon (jeśli lubicie)
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.
Wykonanie:
Formę dużą o wymiarach 33 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy 2/3 ciasta, lekko ugniatamy.
Na ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy cynamonem.
Następnie wykładamy kokosową piankę i posypujemy pozostała kruszonką,
dodając do niej 1-2 łyżki cukru kryształu.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 50-60 minut.