Przepis
Już starożytni Egipcjanie i Rzymianie doceniali wyrafinowany smak i właściwości lecznicze pora. Por przez długie wieki był traktowany jako pokarm dla ubogich. Dopiero na początku XX w. trafił do wykwintnej kuchni francuskiej i zyskał szerokie grono wielbicieli. W polskiej kuchni warzywo to jest traktowane jako przyprawa, a nie samodzielna jarzyna.Zupa jest lekka,smaczna,prosta w przygotowaniu i tania.Dobra na każdą porę roku.
Duńska zupa z porów
Składniki:
3 pory
2 cebule
4 łyżki ghee
1 litr bulionu warzywnego
15 dag szynki
10 dag serka topionego
2 łyżki śmietany
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki sera żółtego
natka pietruszki
Składniki:
Białą część pora kroimy w cienkie półplasterki.Cebulę obieramy i kroimy drobniutko w kostkę.W garnku rozgrzewamy ghee ( możemy zastąpić zwykłym masłem).Wrzucamy pory i cebulę.Podsmażamy wszystko około 10 minut mieszając od czasu do czasu.Zalewamy bulionem,dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę,serek topiony i gotujemy na średnim ogniu około 10-15 minut.Zupę doprawiamy,solą,pieprzem i gałką.Z gałką należy uważać,ma być delikatnie wyczuwalna,ale nie może zdominować zupy.Na koniec dodajemy śmietanę.Na talerzach zupę posypujemy startym serem i natką pietruszki.Podajemy z grzankami lub świeżą bagietką.