Ciasto cytrynowo - morelowe

Krzysztof
Ciasta
11.07.2014 8:29
Ciasto cytrynowo - morelowe

Składniki na ciasto: 600 g mąki 300 g margaryny 1 jajko 4 żółtka 160 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 8 cytryn 6 świeżych moreli (albo paczka suszonych) 500 g cukru Masa: Cytrynę dobrze umyj i wyparz wrzątkiem, następnie pokrój w plastry i usuń pestki ( jeżeli lubisz trochę goryczy całą cytrynę zblenduj, jeżeli wolisz mieć mniej goryczy w cieście najpierw starkuj skórkę i oddziel miąższ cytryny od białej otoczki, następnie zblenduj). Następnie rozwałkuj je na placek grubość 0,5 cm i przenieś do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi zawiń do góry. Owoce w konsystencji papki włóż do garnka, zasyp cukrem i smaż na małym ogniu, aż zgęstnieje. W domu miałam nadmiar cytryn i moreli, więc wymyśliłam coś innego niż zawsze. Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż na godzinę do lodówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niezlymlynek.blogspot.com/2014/07/ciasto-cytrynowo-morelowe.html