Przepyszne placki z gryki z cukinią i papryką

Krzysztof
10.11.2014 20:00
Przepyszne placki z gryki z cukinią i papryką

Przepis

A oto i banalnie prosty przepis:

Pół papryki czerwonej

Mała cukinią

1 cebula

pół łyżeczki kurkumy

sól, pieprz

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i jeszcze chwilę podsmażamy. Cukinię strugamy obieraczką do warzyw na długie wiórki, choć można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodajemy na patelnię do cebuli i papryki, Szybko podsmażamy około 1 minuty aż zmięknie. Wyłączamy ogień i czekamy aż warzywa nam trochę przestygną. Masę warzywną, dodajemy do ciasta gryczanego, łączymy wszystkie składniki łyżką, przyprawiamy i smażymy na tej samej patelni na której smażyliśmy nasze warzywa, dodając odrobinę oleju, formując placki łyżką, na średnim ogniu.

Usmażone placuszki są bardzo chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Zdrowe i bezglutenowe.

smacznego !