Przepis
A oto i banalnie prosty przepis:
Pół papryki czerwonej
Mała cukinią
1 cebula
pół łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i jeszcze chwilę podsmażamy. Cukinię strugamy obieraczką do warzyw na długie wiórki, choć można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodajemy na patelnię do cebuli i papryki, Szybko podsmażamy około 1 minuty aż zmięknie. Wyłączamy ogień i czekamy aż warzywa nam trochę przestygną. Masę warzywną, dodajemy do ciasta gryczanego, łączymy wszystkie składniki łyżką, przyprawiamy i smażymy na tej samej patelni na której smażyliśmy nasze warzywa, dodając odrobinę oleju, formując placki łyżką, na średnim ogniu.
Usmażone placuszki są bardzo chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Zdrowe i bezglutenowe.
smacznego !