Zdrowe wegańskie batoniki bez glutenu, cukru, jajek

Krzysztof
10.11.2014 9:35
Zdrowe wegańskie batoniki bez glutenu, cukru, jajek

Przepis

Składniki:

2 szklanki daktyli bez pestek

3/4 szklanki orzechów nerkowca (surowych i niesolonych)

1/4 szklanki masła orzechowego (najlepiej naturalnego, bez dodatków)

1/2 szklanki wiórków kokosowych

2 łyżki ciemnego kakao

szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na prawie gładką masę. Miksuj do momentu, aż całość zacznie się ze sobą łączyć, daktyle będą posiekane, ale wciąż będzie widać kawałeczki orzechów.

Mieszankę przełóż do kwadratowej formy o boku około 20cm* wyłożonej papierem do pieczenia, owiń szczelnie folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.

Schłodzoną masę pokrój w nieduże kwadraty lub prostokąty.

Smacznego :)

* Ja użyłam blaszki o boku 23cm i batoniki wyszły dość niskie, ale wciąż trzymały kształt. Myślę jednak, że zrobione w mniejszej będą się ładniej prezentowały.