Przepis
Składniki:
2 szklanki daktyli bez pestek
3/4 szklanki orzechów nerkowca (surowych i niesolonych)
1/4 szklanki masła orzechowego (najlepiej naturalnego, bez dodatków)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki ciemnego kakao
szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na prawie gładką masę. Miksuj do momentu, aż całość zacznie się ze sobą łączyć, daktyle będą posiekane, ale wciąż będzie widać kawałeczki orzechów.
Mieszankę przełóż do kwadratowej formy o boku około 20cm* wyłożonej papierem do pieczenia, owiń szczelnie folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
Schłodzoną masę pokrój w nieduże kwadraty lub prostokąty.
Smacznego :)
* Ja użyłam blaszki o boku 23cm i batoniki wyszły dość niskie, ale wciąż trzymały kształt. Myślę jednak, że zrobione w mniejszej będą się ładniej prezentowały.