Domowe mleczne batoniki w czekoladzie

Krzysztof
Przepisy
08.11.2014 22:02
Domowe mleczne batoniki w czekoladzie

Przepis

Składniki:

3 blaty wafli tortowych

200 g masła lub margaryny (1 kostka)

1/3 szklanki drobnego cukru

1 łyżeczka aromatu waniliowego

1/3 szklanki mleka

1 szklanka tłustego mleka w proszku

Polewa:

200 g mlecznej czekolady

1 łyżka masła

1-2 łyżki śmietany 30%

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN

CZAS OCZEKIWANIA: 8 GODZIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Do garnka wkładamy cukier i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawiamy na bok do ostudzenia.

2. Masło o temperaturze pokojowej kroimy na drobną kostkę i miksujemy na wysokich obrotach na puszystą masę. Łyżka po łyżce dodajemy mleczny syrop i aromat waniliowy. Stopniowo dosypujemy mleko w proszku.

3. Blaty waflowe delikatnie kroimy na pół. Zostawiamy 5 połówek, 6 możemy zjeść :) Przygotowaną masę nakładamy równomiernie na 4 wafle, układamy jeden na drugim i przykrywamy piątym, dociskamy. Na wierzch kładziemy deskę i obciążamy, np. garnkiem z wodą. Wkładamy do lodówki na całą noc.

4. Wafel wyciągamy z lodówki, obkrawamy z nierównych krawędzi i kroimy na długie chude batoniki. Układamy na kratce.

5. W kąpieli wodnej* rozpuszczamy czekoladę, dwie łyzki masła i śmietanę. Mieszamy do uzyskania jednolitego płynnego sosu. Zdejmujemy z ognia (miskę zostawiamy na garnku) i polewamy dokładnie nasze batoniki. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie do lodówki do całkowitego stężenia czekolady. Przechowujemy w lodówce :)

*na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę odporną na wysokie temperatury. Umieszczamy w niej wszystkie składniki i zostawiamy do całkowitego rozpuszczenia, a następnie dokładnie mieszamy. W zależności od jakości czekolady, może się okazać, że nie będzie potrzebna aż taka ilość masła i śmietanki, lub będzie trzeba dodać ich troszkę więcej- masa po rozpuszczeniu powinna być lejąca i gładka, aby dało się nią polać batoniki, ale nie za bardzo rozcieńczona, ponieważ wtedy pozostanie zbyt miękka.