Przepis
Składniki na 12-14 placków z dyni i twarogu:
100g dyni startej na drobnej tarce
100g półtłustego twarogu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypta soli
szczypta pieprzy czarnego
2 łyżeczki utartej – zmiksowanej w blenderze cebuli (około połowa małej cebuli wielkości piłeczki do ping – ponga)
jogurt grecki
opcjonalnie cukier
olej do smażenia
Do miski włóż utartą na drobno dynię, dodaj twaróg, ztartą cebulę, posól, popieprz do smaku, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej oraz jedno jajko. Za pomocą widelca wszystko rozetrzyj i wymieszaj ze sobą. Rozgrzej patelnię – używam patelnię do naleśników, dzięki której wystarczy kropla tłuszczu do smażenia. Gdy patelnia osiągnie odpowiednią temperaturę, nałóż łyżką porcje placków. Smaż na rumiano z obu stron. Podaj gorące, prosto z patelni, z jogurtem greckim czy cukrem. Smacznego :)!