Przepis
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 16 CM
okrągłe biszkopty do wyłożenia dna – u mnie 11 sztuk
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej na 1/2 litra wody
280 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
2 średnie, dojrzałe brzoskwinie
10 g suszonych jagód goji
2 czubate łyżeczki suszonych kwiatów hibiskusa
3 łyżeczki żelatyny instant
2-3 łyżeczki cukru
WYKONANIE:
Galaretkę brzoskwiniową rozpuściłam w 1/2 szklanki wrzącej wody, lekko przestudziłam i zmiksowałam z serkiem homogenizowanym.
Kwiaty hibiskusa zalałam 1 i 1/3 szklanki wrzątku, odstawiłam do zaparzenia.
Żelatynę rozpuściłam w 1/2 szklanki wrzącej wody, połączyłam z przecedzoną herbatką z hibiskusa, dosłodziłam do smaku 2 łyżeczkami cukru.
Brzoskwinie sparzyłam, obrałam ze skórki, usunęłam pestkę i pokroiłam w średnią kostkę.
Tortownicę wyłożyłam folią spożywczą, na jej dnie rozłożyłam biszkopty. Na biszkopty wyłożyłam tężejącą masę z serka, na niej rozsypałam kostki brzoskwini, lekko je wciskając, i suche jagody goji.
Tortownicę wstawiłam do lodówki.
Kiedy masa serkowa lekko stężała, delikatnie wylałam na nią tężejącą galaretkę z hibiskusa. Ponownie wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.
Sosik widoczny na talerzu powstał w wyniku zmiksowania 50 ml naturalnego jogurtu 0,1% i połówki brzoskwini.