Przepis
Składniki:
ciasto
200 g mąki
100 g miękkiego masła
szczypta soli
5-7 łyżek ciepłej wody
farsz
800 g schabu bez kości
1 duża cebula
2 łyżki oleju
6 jajek
pęczek natki pietruszki
250 g kapusty kiszonej
300 ml śmietany 18%
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta chilli
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty.
Schab umyć, osuszyć i pokroić na niewielkie części. Na dużej patelni smażymy na oleju schab, dodajemy cebulę - wszystko podsmażamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną, dusimy ok 15 minut na małym ogniu i doprawiamy. Patelnię odstawiamy do ostygnięcia, jak farsz się ostudzi wykładamy go na placek.
W misce mikserem ubijamy białka, cały czas ubijając dodajemy żółtka, śmietanę, pokrojoną pietruszkę i szczyptę soli, pieprzu. Gotową mieszanką zalewamy ciasto z farszem kapuścianym. Quiche wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy przez 35-45 minut.