Quiche z kapustą kiszoną i schabem - świetna propozycja obiadowa!

Krzysztof
Zapiekanki
28.10.2014 7:27
Quiche z kapustą kiszoną i schabem - świetna propozycja obiadowa!

Przepis

Składniki:

ciasto

200 g mąki

100 g miękkiego masła

szczypta soli

5-7 łyżek ciepłej wody

farsz

800 g schabu bez kości

1 duża cebula

2 łyżki oleju

6 jajek

pęczek natki pietruszki

250 g kapusty kiszonej

300 ml śmietany 18%

1 łyżeczka papryki słodkiej

szczypta chilli

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty.

Schab umyć, osuszyć i pokroić na niewielkie części. Na dużej patelni smażymy na oleju schab, dodajemy cebulę - wszystko podsmażamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną, dusimy ok 15 minut na małym ogniu i doprawiamy. Patelnię odstawiamy do ostygnięcia, jak farsz się ostudzi wykładamy go na placek.

W misce mikserem ubijamy białka, cały czas ubijając dodajemy żółtka, śmietanę, pokrojoną pietruszkę i szczyptę soli, pieprzu. Gotową mieszanką zalewamy ciasto z farszem kapuścianym. Quiche wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy przez 35-45 minut.