Spelt grain can be successfully replaced with grains of oats and wheat, everything tastes good. INGREDIENTS (2 portions): - 1 C organic spelt grains (you can substitute with oat grots or wheat) - 2 pears - 1 C fresh cranberries - 1 handful of walnuts - 1 pot of soy yoghurt (125ml) (I use this brand) - 1-2 tbsp organic maple syrup - 2 tbsp organic coconut oil - 1 handful of goji berries (or other dried fruits) PREPARATION: First boil the spelt. SKŁADNIKI (2 porcje): - 1 szklanka ziaren ekologicznego orkiszu (można też użyć owsa lub pszenicy) - 2 gruszki - 1 szklanka świeżej żurawiny - 1 garść orzechów włoskich - 1 kubeczek jogurtu sojowego (używam takiego) - 1-2 łyżki syropu klonowego BIO - 2 łyżki oleju kokosowego BIO - garść suszonych jagód goji (do przybrania) PRZYGOTOWANIE: Najpierw gotujemy orkisz. Smacznego ☺ This is my last favorite breakfast, eating it for the first time, I was literally staring at a bowl with amazement that these healthy ingredients have created something that tastes like the best homemade cake ... Lightly caramelized pear in coconut oil, sweet and sour cranberries, toasted walnuts, aromatic and sweet maple yogurt, wrapped a very common grain in a distincts flavor, creating a unique, warm, aromatic, healthy and fulfilling breakfast. SWEET SPELT GRAINS WITH PEARS, CRANBERRIES, WALNUTS AND MAPLE YOGHURT To mój ostatni hit śniadaniowy, jedząc to pierwszy raz, dosłownie gapiłam się w miskę z zadziwieniem, że te same zdrowe składniki stworzyły coś co smakuje jak najlepsze domowe ciasto... Lekko skarmelizowana gruszka w oleju kokosowym, słodko-kwaśna żurawina, aromatyczne podprażone orzechy włoskie i słodki klonowy jogurt otulają smakiem, pospolite dość ziarna orkiszu, tworząc wyjątkowe, ciepłe, aromatyczne, zdrowe i sycące śniadanie. Put the spelt grains in a pot rinse with cold water, then add 3 cups water and a pinch of salt, bring to a boil, reduce heat, cover up the pot and cook for 40-50 minutes. Ziarna orkiszu z powodzeniem można zamieniać z ziarnami owsa czy pszenicy, wszystko smakuje równie dobrze. Flawonoidy z kolei mają właściwości przeciwutleniające, dlatego żurawina stosowana jest w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy. Zawiera dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy (a konkretnie poliantocyjanidy), które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy. (ziarna można tez namoczyć przez noc, skróci nam to czas gotowania i orkisz stanie się łatwiej strawny, jednak nie jest to konieczne) Then add the cooked spelt, mix thoroughly and fry for 1-2 minutes. W dojrzałym orkiszu znajdują się znaczne ilości kwasu krzemowego, który roślina wyciąga z mineralnych gleb. Owoce żurawiny mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego powinno się je spożywać przy różnych infekcjach jako wspomaganie leczenia oraz jako skuteczną profilaktykę. Następnie wsypujemy ugotowany orkisz, dokładnie mieszamy i podsmażamy 1-2 minuty. Polecam W sklepach zaczęła pojawiać się już piękna dorodna żurawina, która oprócz wyjątkowego smaku ma wiele do zaoferowania. Owoce żurawiny dobrze oczyszczają organizm z toksyn – są zatem idealnym składnikiem każdej diety (źródło:tu) Gdy nasz orkisz jest już miękki, odcedzamy go na sicie i odstawiamy na bok. Ziarno orkiszu natomiast, zawiera więcej białka, cynku, miedzi, selenu oraz witamin A, E i D niż inne ziarna pszeniczne. W międzyczasie w małej miseczce mieszamy jogurt i syrop klonowy. Gruszkę kroimy w cienkie plastry i dodajemy do patelni z rozgrzanym olejem. Cynk zawarty w orkiszu jest uznanym terapeutykiem wątroby. Kwas krzemowy jest ważny dla skóry, włosów i paznokci; rozjaśnia umysł, wzmacniając aktywność mózgu i koncentrację.