Jogurtowiec z malinami

Krzysztof
Ciasta
20.10.2014 18:04
Jogurtowiec z malinami

Przepis

Składniki:

Pół standardowego pojemnika malin

2 duże jogurty naturalne

20 g żelatyny

160g ciasteczek maślanych (np. Digestive) lub herbatników

sok z połowy cytryny

½ szklanki mleka lub wody (do rozpuszczenia żelatyny)

5 łyżek cukru

½ kostki masła

1 galaretka malinowa

Przygotowanie:

Ciastka pokruszyć lub zblendować. W garnku roztopić masło i połączyć z pokruszonymi ciastkami i dokładnie wymieszać. Masą z ciastek wypełnić dno tortownicy oraz jej brzegi, dobrze ugnieść dłońmi. Wstawić na około kwadrans do lodówki.

W tym czasie przygotować masę jogurtową. Jogurty wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem (do smaku) aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie lub mleku, przestudzić. Wlać ją do masy jogurtowej ciągle mieszając.

Białą masę przelewamy do tortownicy. W masę włożyć kilkanaście malin, masę odstawiamy do stężenia.

Galaretkę malinową rozpuścić w 400ml wody. Gdy masa jogurtowa stężeje układać na niej gęsto pozostałe maliny. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego,

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną