Przepis
Składniki:
Pół standardowego pojemnika malin
2 duże jogurty naturalne
20 g żelatyny
160g ciasteczek maślanych (np. Digestive) lub herbatników
sok z połowy cytryny
½ szklanki mleka lub wody (do rozpuszczenia żelatyny)
5 łyżek cukru
½ kostki masła
1 galaretka malinowa
Przygotowanie:
Ciastka pokruszyć lub zblendować. W garnku roztopić masło i połączyć z pokruszonymi ciastkami i dokładnie wymieszać. Masą z ciastek wypełnić dno tortownicy oraz jej brzegi, dobrze ugnieść dłońmi. Wstawić na około kwadrans do lodówki.
W tym czasie przygotować masę jogurtową. Jogurty wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem (do smaku) aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie lub mleku, przestudzić. Wlać ją do masy jogurtowej ciągle mieszając.
Białą masę przelewamy do tortownicy. W masę włożyć kilkanaście malin, masę odstawiamy do stężenia.
Galaretkę malinową rozpuścić w 400ml wody. Gdy masa jogurtowa stężeje układać na niej gęsto pozostałe maliny. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego,