Zupa flaczki z grzybów

Ewelina
Zupy
20.10.2014 10:55
Zupa flaczki z grzybów

Przepis

Składniki na 4 porcje:

500g boczniaków

2 średnie marchewki pokrojone w słupki

1 korzeń pietruszki przekrojony na pół

kawałek selera

pieprz

imbir

świeżo starta gałka muszkatołowa

przyprawa do zup

2 liście laurowe

2 - 3 ziarna ziela angielskiego

Warzywa wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ugotować w małej ilości wody, po czym wyjąć seler i pietruchę. Grzyby umyć, pokroić w paski w poprzek blaszek i wrzuć do wywaru warzywnego. Gotować 15 - 20 min., dodać przyprawy do smaku, z maki zrobić zasmażkę (ja dałam pół łyżki smalcu smalcu i ok. 2 łyżek mąki) i wlać do flaczków, całość zagotować. Gotowe!