Przepis
Wyjątkowo delikatne ciasto, bardzo kruche i rozpływające się w ustach. Polecam do porannej kawy :).
Składniki na dużą blaszkę 40x25 cm:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny, 25 dag
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
4 białka
1/2 szklanki cukru kryształu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
słoik dżemu lub konfitury, u mnie frużelina truskawkowa, ale może być wiśnia lub brzoskwinia
garść orzechów włoskich od www.Skworcu.com.pl
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanka cukru kryształu
cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag masła
1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą, zagniatamy i wykładamy nim spody dwóch foremek. Formy wykładamy papierem do pieczenia aby łatwo nam było po upieczeniu wyciągnąć je w całości i nie zniszczyć bezy. Surowe ciasto w formach smarujemy cienką warstwą dżemu.
2. Biała ubijamy na sztywno, do ubitej piany dodajemy cukier i miksujemy razem, na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Masę z białek dzielimy na połowę i wykładamy ją równo na ciasta z dżemem. Orzechy kroimy i posypujemy jedno z ciast to, które będzie wierzchem naszej pychotki.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 150 C, czas pieczenia 50 minut. Po upieczeniu bardzo delikatnie zsuwamy ciasta, aby nie pokruszyć bezy.
4. Gotujemy szklankę mleka z cukrem, w drugiej szklance mleka rozpuszczamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy do wrzącego mleka i robimy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie dodajemy do budyniu i miksujemy na gładką masę. Przygotowaną masą przekładamy ciasta. Gotową pychotkę dobrze jest odstawić na 1-2 godziny przed krojeniem.