Tort Marcinek inaczej

Krzysztof
Przepisy
25.05.2014 20:16
Tort Marcinek inaczej

Przepis

4 jaja ¾ szklanki cukru

1,5 szklanki mąki pszennej tortowej

2 łyżki cukru waniliowego

1,5 łyżki kakao

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

250 gramów roztopionej margaryny lub masła

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem jogurtowy:

550 gramów jogurtu naturalnego

350 gramów truskawek (mogą być mrożone)

5 łyżek cukru pudru

4 łyżeczki żelatyny

1/3 szklanki wrzącej wody

polewa czekoladowa:

55 gramów masła

2 łyżki gęstej śmietany 18 %

6 płaskich łyżek cukru

2 kopiaste łyżki ciemnego kakao

200 gramów truskawek do dekoracji

Jaja ubić z cukrami na puszystą pianę. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Do piany dodać kakao, masło lub margarynę, sól, mąki z proszkiem, wszystko zmiksować na jednolitą masę. Na papierze do pieczenia obrysować obwód wokół dna tortownicy o średnicy 26 cm. Na okrąg nałożyć 3 łyżki ciasta, rozsmarować według kształtu, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 6 minut. Upieczony placek wraz z pergaminem ułożyć na płaskiej powierzchni do wystygnięcia. W ten sam sposób upiec jeszcze 5 placków.

Truskawki wrzucić do rondla, nie dolewając wody poddusić do miękkości, następnie zmiksować i schłodzić.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, schłodzić (ma być wciąż płynna).

Jogurt wymieszać z truskawkami i cukrem pudrem. Zahartowaną dwiema łyżkami masy jogurtowej żelatynę dokładnie wymieszać z kremem truskawkowym. Tężejącym kremem przełożyć placki.

Wstawić do schłodzenia do lodówki.

W rondlu zagrzać masło z resztą składników, uwaga, nie dopuścić do zagotowania, zestawić z gazu i intensywnie wszystko wymieszać, żeby masa była jednorodna. Polać wierzch ciasta i udekorować pozostałymi truskawkami.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną