Przepis
4 jaja ¾ szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru waniliowego
1,5 łyżki kakao
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
250 gramów roztopionej margaryny lub masła
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem jogurtowy:
550 gramów jogurtu naturalnego
350 gramów truskawek (mogą być mrożone)
5 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wrzącej wody
polewa czekoladowa:
55 gramów masła
2 łyżki gęstej śmietany 18 %
6 płaskich łyżek cukru
2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
200 gramów truskawek do dekoracji
Jaja ubić z cukrami na puszystą pianę. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Do piany dodać kakao, masło lub margarynę, sól, mąki z proszkiem, wszystko zmiksować na jednolitą masę. Na papierze do pieczenia obrysować obwód wokół dna tortownicy o średnicy 26 cm. Na okrąg nałożyć 3 łyżki ciasta, rozsmarować według kształtu, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 6 minut. Upieczony placek wraz z pergaminem ułożyć na płaskiej powierzchni do wystygnięcia. W ten sam sposób upiec jeszcze 5 placków.
Truskawki wrzucić do rondla, nie dolewając wody poddusić do miękkości, następnie zmiksować i schłodzić.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, schłodzić (ma być wciąż płynna).
Jogurt wymieszać z truskawkami i cukrem pudrem. Zahartowaną dwiema łyżkami masy jogurtowej żelatynę dokładnie wymieszać z kremem truskawkowym. Tężejącym kremem przełożyć placki.
Wstawić do schłodzenia do lodówki.
W rondlu zagrzać masło z resztą składników, uwaga, nie dopuścić do zagotowania, zestawić z gazu i intensywnie wszystko wymieszać, żeby masa była jednorodna. Polać wierzch ciasta i udekorować pozostałymi truskawkami.