Przepis
Składniki:
1 szkl ryżu
2 szkl wody
Kurkuma
Pół cukinii
6 pomidorków koktajlowych
Kawałek białej części pory ( ew cebula)
Kawałek brokuła
2 ząbki czosnku
Łyżeczka startego imbiru
Pół chili
Sól
Pieprz
Curry
Przygotowanie:
Do dużej patelni z przykryciem wsypać ryż i zalać wodą, dodać pół łyżeczki kurkumy i gotować przez 20 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę. Pokroić cukinię w słupki, brokuły podzielić na małe różyczki, pomidorki koktajlowe na 4 części, por w kostkę, czosnek w plastry, chili w kostkę i dodać wszystko razem do ryżu. Smażyć przez ok 15 min często mieszając, przyprawić. Zostawić pod przykryciem na ok 10 min, żeby wszystko się połączyło a warzywa i ryż były miękkie.