Przepis
kładniki:
750 g mąki,
25 g świeżych drożdży,
3 łyżeczki soli,
1/2 l letniej wody.
Do mąki wsypać sól oraz rozkruszone drożdże. Całość wymieszać łyżką stopniowo dodając wodę, aż do momentu, gdy ciasto będzie odchodziło od brzegów. Wtedy uformować kulę i wyrabiać mocno i energicznie tak długo aż ciasto będzie gładkie i elastyczne oraz pojawią sie na nim bąbelki powietrza. Ja wyrabiałam ciasto w maszynie do chleba. Po wyrobieniu ciasto przełożyć do wysypanej mąką miski, przykryć folią i nakryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na cztery części. Każdą z nich energicznie wyrobić i uformować wałki o długości 40 cm. Bagietki przełożyć na formę posmarowaną tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Na dnie piekarnika postawić naczynie z gorącą wodą na środkowej półce, piec bagietki około 30 min w 220`C.
Przed włożeniem bagietek do piekarnika naciąć ostrym nożem i posmarować rozmąconym jajkie.