Przepis
Kolejna porcja naleśników – tym razem bardzo ananasowa. Nie są to takie naleśniki jak czasami jadacie na mieście czyli z owocami czyt. po talerzu gonią 3 plasterki banana. Te naleśniki są przepełnione smakiem ananasa. Dodajemy do ciasta i sok i owoce, a jeśli ktoś chce to i przed podaniem może je obsypać ananasem. Idealne dla wielbicieli tego owocu. Serdecznie Was pozdrawiam i zachęcam do spróbowania!
Co jest potrzebne?
- 600 ml mleka
- 16 łyżek przesianej mąki pszennej
- 4 jajka
- 150 ml soku z puszki ananasów
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 czubate łyżki serka mascarpone
- 1 puszka ananasa w kawałkach
- szczypta soli
DODATKOWO:
1 tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej do polania naleśników
Jak przygotować?
Mleko, żółtka, sok, miód i cukier puder zmiksować. Porcjami dodawać mąkę. Kiedy składniki się połączą dodać ser i jeszcze chwilę miksować. Białka ubić na sztywno z solą. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać i włożyć na 0,5 h do lodówki.
Do masy dokładamy kawałki ananasa i mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzać troszkę oleju, wylać porcję ciasta i smażyć z obu stron. Gorącego naleśnika polać roztopią czekoladą i można się rozkoszować smakiem ; )