Ananasowe naleśniki

Ewelina
15.10.2014 7:08
Ananasowe naleśniki

Przepis

Kolejna porcja naleśników – tym razem bardzo ananasowa. Nie są to takie naleśniki jak czasami jadacie na mieście czyli z owocami czyt. po talerzu gonią 3 plasterki banana. Te naleśniki są przepełnione smakiem ananasa. Dodajemy do ciasta i sok i owoce, a jeśli ktoś chce to i przed podaniem może je obsypać ananasem. Idealne dla wielbicieli tego owocu. Serdecznie Was pozdrawiam i zachęcam do spróbowania!

Co jest potrzebne?

- 600 ml mleka

- 16 łyżek przesianej mąki pszennej

- 4 jajka

- 150 ml soku z puszki ananasów

- 2 łyżki miodu

- 1 łyżka cukru pudru

- 3 czubate łyżki serka mascarpone

- 1 puszka ananasa w kawałkach

- szczypta soli

DODATKOWO:

1 tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej do polania naleśników

Jak przygotować?

Mleko, żółtka, sok, miód i cukier puder zmiksować. Porcjami dodawać mąkę. Kiedy składniki się połączą dodać ser i jeszcze chwilę miksować. Białka ubić na sztywno z solą. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać i włożyć na 0,5 h do lodówki.

Do masy dokładamy kawałki ananasa i mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzać troszkę oleju, wylać porcję ciasta i smażyć z obu stron. Gorącego naleśnika polać roztopią czekoladą i można się rozkoszować smakiem ; )