Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową

Małgorzata
Obiad
22.07.2016 20:16
Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową

Składniki

Naleśniki

500 ml mleka

100 ml wody gazowanej

250 g mąki pszennej

1 całe jajko

1 łyżka oleju

szczypta soli

Ser

500 g sera białego trzykrotnie mielonego

100 ml jogurtu naturalnego *

5-6 łyżek cukru pudru

25 g wiórek kokosowych

1 łyżeczka ekstraktu kokosowego

Frużelina truskawkowa

500 g truskawek

60 g cukru

1/2 soku z limonki

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej

Dodatkowo

chipsy kokosowe

Przepis

Naleśniki

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.

Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.

Ser

Do sera dodajemy jogurt naturalny, cukier i ekstrakt kokosowy. Wiórki kokosowe rozdrabniamy przy pomocy blendera i dodajemy do sera. Mieszamy do połączenia się składników.

Frużelina truskawkowa

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier i sok z limonki. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż całkowicie cukier się rozpuści. Mąkę ziemniaczana rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i dodajemy do truskawek, mieszamy i chwilę gotujemy. Truskawki zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach gorącej wody i dodajemy do truskawek. Dokładnie mieszamy, aby nie utworzyły się grudki. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce.

Naleśniki smarujemy kokosowym serem, składamy w trójkąty i polewamy sosem truskawkowym. Wierzch posypujemy chipsami kokosowymi. Dekorujemy świeżymi truskawkami.

Notatki

* jogurtu dodajemy tyle, aby ser nie był zbyt suchy

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną