Tunele śliwkowe - proste i szybkie ciasto

Niezły
Ciasta
26.09.2014 8:27
Tunele śliwkowe - proste i szybkie ciasto

Przepis

Sezon na śliwki trwa a my robimy tunele śliwkowe, można ciasto zwinąć i zrobić roladę ale ja wolę je w formie tunelu. Wygląda trochę inaczej ale jest tak samo pyszne :) Przygotowanie ciasto to tylko 20 minut a do kawy jest idealne .

Składniki:

ciasto

8 żółtek

4 białka

80 g mąki uniwersalnej

20 g maki ziemniaczanej

100 g cukry

szczypta soli

masa

250 g sera mascarpone

2 łyżki śmietany 18%

0,5 szklanki cukru

1 cukier wanilinowy

300 g śliwek bez pestek pokrojonych w ćwiartki

Przygotowanie:

W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając dodajemy kolejno żółtka, następnie powoli dodajemy cukier i makę cały czas ubijając. Ciasto przelewamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 C przez 8 minut. Po upieczeniu ciasto przekładamy na wilgotną ścierkę i skręcamy je jak roladę. Pozostawić do wystygnięcia.

W misce ucieramy serek ze śmietaną i cukrem - gotową masą wykładamy placek, następnie układamy śliwki i rolujemy w tunel albo w roladę. Tunel uwijamy folią aluminiową i pozostawiamy w lodówce ok 1 h.