Przepis
składniki (1 porcja)
2 jajka
1 płaska łyżka mąki pszennej
szczypta soli
szczypta pieprzu białego
garść grzybów (ja wykorzystałam prawdziwki)
kilka pomidorów koktajlowych
2 plastry szynki długodojrzewającej
natka pietruszki
rukola (lub roszponka)
dobra oliwa z oliwek
wykonanie
Oczyszczone, pokrojone grzyby smażymy na 1 łyżeczce oliwy. Solimy i odparowujemy. Dodajemy pokrojone pomidory, dusimy kilka chwil. Całość odsuwamy na bok patelni i podsmażamy pociętą szynkę. Dosłownie 30 sekund z każdej ze stron.
Oddzielamy białko od żółtka. Białko miksujemy ze szczyptą soli, do ubicia. Dodajemy żółtko i miksujemy na mniejszych obrotach. Dodajemy przesianą mąkę i szczyptę pieprzu. I miksujemy ponownie na wolnych obrotach.
Rozgrzewamy patelnię (ok. 20-centymetrową), dodajemy łyżeczkę oliwy. Rozprowadzamy oliwę na patelni i wylewamy nasze jajka.
Zmniejszamy ogień i smażymy chwilkę, do zarumienienia.
Teraz najtrudniejsze – odwrócenie naszego omletu na drugą stronę. Podważamy omlet szpatułką i zsuwamy ostrożnie na talerz lub pokrywkę. Przykrywamy omlet patelnią i jednym ruchem odwracamy całość o 180 stopni. Smażymy chwilkę do ścięcia.
Omlet zsuwamy na talerz, posypujemy go sałatą i podgrzanym farszem oraz natką pietruszki. Omlet składamy na pół i zjadamy ze smakiem.