Składniki
1,5 szkl mleka
1,75 szkl mąki
1 szkl musu z dyni
2 jajka
łyżka cukru
łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu
syrop trzcinowy Diamant do polania
bakalie do dekoracji (orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa)
Przepis
W misce rozbełtać jajka z mlekiem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mus z dyni i pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Można to zrobić za pomocą rózgi lub mikserem. Odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Po tym czasie rozgrzać patelnię. Ja tylko dla pierwszego naleśnika dodaję odrobinę oleju, resztę smażę już bez. Chochelką nakładać ciasto i smażyć z obu stron. Pancakes przełożyć na talerz, każdy z nich polewając syropem trzcinowym. Z naleśników ułożyć niewielką piramidkę. Polać syropem i posypać skondensowaną skórką pomarańczy i orzechami laskowymi. Podawać na ciepło.