Proste ciasto metrowiec

Agnieszka
Ciasta
07.06.2025 9:08
Proste ciasto metrowiec

Witam serdecznie ja znowu biegnę do was z przepisem który mam od lat w zeszycie a owe ciasto robiłam lata temu żeby nie skłamać to ostatni raz chyba z 6 czy 7 lat temu a że spodziewałam się teraz gości to postanowiłam sobie przypomnieć o tym cieście

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2025/06/proste-ciasto-metrowiec.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Proste ciasto metrowiec - słodki hit na każdą okazję!

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal na porcję
  • Tłuszcze: 15g
  • Węglowodany: 50g
  • Białko: 5g

Składniki

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • dżem porzeczkowy lub morelowy
  • lukier cukrowy do dekoracji

Przepis

Jeśli szukasz przepisu, który zachwyci zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem, to ciasto metrowiec jest idealnym wyborem! Dzięki swojej efektownej prezentacji, z łatwością stanie się gwiazdą każdego przyjęcia, a jednocześnie jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. To ciasto, które łączy w sobie dwa rodzaje ciasta - jasne i ciemne - co tworzy wspaniały kontrast na talerzu. Do tego dochodzi ulubiony dżem, który dodaje słodyczy i wyrazistości, a całość zwieńczona jest cukrowym lukrem. Proste składniki, które na pewno już masz w domu, a efektem jest deser, który pokocha cała rodzina. Przygotowanie tego ciasta nie zajmie ci dużo czasu, więc jest to świetna opcja, nawet gdy goście zaskoczą cię swoją wizytą. Nie czekaj, spróbuj zamienić zwykły dzień w wyjątkową okazję z ciastem metrowiec i podziel się nim z najbliższymi!

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj dwie długie formy keksowe, wyłożone papierem do pieczenia.
  • Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.
  • Dodaj żółtka, olej i mleko, cały czas miksując na niskich obrotach.
  • W innej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodawaj stopniowo do masy jajecznej.
  • Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  • Wlej ciasto do przygotowanych form - jedną część z kakao, drugą bez.
  • Piecz ciasta w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu, pozostaw do ostygnięcia.
  • Pokrój oba ciasta w paski o szerokości około 2 cm, a następnie przekładaj je na zmianę dżemem, tworząc długie metrowe ciasto.
  • Górę ciasta udekoruj lukrem cukrowym, a następnie odstaw do stężenia przed podaniem.