Ciastka z mascarpone i truskawkami

Desery
31.05.2025 12:38
Ciastka z mascarpone i truskawkami

Przepis na bardzo proste, szybkie i pyszne francuskie ciastka z kremem mascarpone i truskawkami

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/ciastka-z-mascarpone-i-truskawkami/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ciastka z mascarpone i truskawkami – Niebo dla podniebienia!

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcz: 18 g
  • Węglowodany: 40 g
  • Białko: 5 g

Składniki

  • 250 g sera mascarpone
  • 500 g świeżych truskawek
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przepis

Jeśli jesteś miłośnikiem delikatnych deserów, ten przepis na ciastka z mascarpone i truskawkami jest stworzony właśnie dla Ciebie! Wyobraź sobie kruche, maślane ciastka pokryte aksamitnym kremem mascarpone, na którym spoczywają soczyste, świeże plasterki truskawek – brzmi kusząco? To połączenie smaków sprawi, że każde kęsy przeniosą Cię w kulinarne niebo! Kluczowym punktem w tym przepisie jest wyważenie smaków. Słodycz kremu mascarpone wspaniale kontrastuje z delikatną kwaskowatością truskawek. Aby osiągnąć najlepszy smak, wybierz jak najświeższe truskawki, które nadadzą ciasteczkom nie tylko wyrazisty smak, ale też niepowtarzalny aromat. Przygotowanie tych ciastek nie jest skomplikowane i nie zajmie Ci dużo czasu, a efekt końcowy z pewnością zachwyci zarówno Ciebie, jak i Twoich bliskich. Co więcej, prostota tego przepisu pozwala na jego modyfikacje, więc śmiało możesz eksperymentować dodając, np. odrobinę wanilii do kremu lub posiekane orzechy na wierzch. Ciastka z mascarpone i truskawkami to idealny pomysł na letni deser, piknik w ogrodzie czy słodką niespodziankę dla rodziny. Bez względu na okazję, gwarantujemy, że znikną z talerza w mgnieniu oka! Smacznego!

  • Rozpocznij od umycia i oczyszczenia truskawek. Pokrój je na cienkie plasterki i pozostaw na bok.
  • W misce utrzyj masło z cukrem pudrem, aż masa stanie się puszysta.
  • Dodaj jajko i wymieszaj dokładnie z kremową masą.
  • Do masy wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
  • Przykryj ciasto folią spożywczą i odłóż do lodówki na około 30 minut.
  • Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na grubość około 5 mm i wytnij kształty ciastek za pomocą foremek lub szklanki.
  • Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.
  • W międzyczasie, w osobnej misce, wymieszaj ser mascarpone z cukrem pudrem (około 50 g) aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Kiedy ciastka ostygną, posmaruj je przygotowanym kremem mascarpone i udekoruj plasterkami truskawek.
  • Podawaj na chłodno, aby smak mascarpone i świeżych truskawek był jak najbardziej wyrazisty.
Zamknij ×