Pyszna, wilgotna i mięciutka, szybko się robi i a znika jeszcze szybciej. Jeśli jakimś cudem zostanie wam kawałek na drugi to będzie również wilgotna i pyszna, polecam wam gorąco nie tylko na święta ...
🍴 Szybka babka kakaowa z polewą pistacjową
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 380 kcal
- Tłuszcz: 18 g
- Węglowodany: 48 g
- Białko: 7 g
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 4 jajka
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g pistacji
- 50 g białej czekolady
- 50 ml śmietany 30%
Przepis
Szybka babka kakaowa z polewą pistacjową to idealny deser dla każdego, kto ceni sobie wyjątkowy smak i szybkie przygotowanie. Dzięki prostym składnikom, które zazwyczaj mamy w kuchni, w kilka chwil możemy wyczarować domowe ciasto, które zachwyci rodzinę i znajomych. Delikatna kakaowa babka, miękka i puszysta, stanowi doskonałe tło dla wyjątkowej polewy pistacjowej. Pistacje nadają jej nie tylko niepowtarzalnego wyglądu, ale i wyrazistego smaku, który idealnie komponuje się ze słodyczą ciasta. Idealna na spontaniczne spotkania, niedzielne popołudnie czy jako smaczne uwieńczenie obiadu. Co więcej, proces jej przygotowania jest szybki i łatwy, więc nawet osoby z mniejszym doświadczeniem w kuchni poradzą sobie z nią bez problemu. Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka podstawowych składników, forma do pieczenia i odrobina wolnego czasu. Spróbuj, a przekonasz się, jak wiele radości może przynieść przygotowywanie i degustowanie tej pysznej babki. Dzięki swojej uniwersalnej formie, z łatwością można ją dostosować do własnych preferencji smakowych, dodając ulubione dodatki czy zmieniając proporcje składników. Nie czekaj, zaskocz swoich bliskich pysznym, domowym wypiekiem!
- Nagrzej piekarnik do 180°C i natłuść formę do babki.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.
- Dodaj jajka, olej i mleko, po czym dokładnie wymieszaj mikserem, aż masa będzie jednolita.
- Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz około 40 minut do suchego patyczka.
- W tym czasie rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj śmietanę, mieszając do uzyskania gładkiej polewy.
- Rozdrobnij pistacje w blenderze na drobne kawałki.
- Po ostygnięciu babki polej ją równomiernie polewą pistacjową i posyp rozdrobnionymi pistacjami.
- Podawaj babkę na ciepło lub po całkowitym ostygnięciu.