Coś dla wielbicieli azjatyckich smaków. Pyszne pierożki które można zrobić domowym sposobem. Proste i pyszne. Z mięsem i kapustą pekińską. Do tego pyszny sosik... mniam, polecam są genialne... Zobaczcie również mój przepis na chlebki naan👇 Składniki: na ciasto: 500g mąki pszennej 2 łyżki oleju, pół łyżeczki soli 300ml bardzo gorącej wody na farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 300g mięsa mielonego wołowego szkl. posiekanej kapusty pekińskiej pęczek szczypiorku, pół cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki tartego imbiru, 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego, pieprz 1 łyżka octu ryżowego, łyżeczka cukru na sos: pęczek szczypiorku, 1/3 szkl sosu sojowego, …
🍴 Pierożki Dim Sum - Prosty i Pyszny Przepis!
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 320
- Tłuszcz: 8g
- Węglowodany: 48g
- Białko: 15g
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 200g mięsa mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- garść pokrojonych szczypiorku
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
Przepis
Pierożki Dim Sum to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej, a teraz możesz je przygotować w swoim domu dzięki temu prostemu przepisowi! Delikatne i soczyste pierożki przedstawione w tym przepisie są po prostu doskonałe na rodzinny obiad. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem kuchni azjatyckiej, czy dopiero odkrywasz jej smaki, na pewno pokochasz te pierożki. Są niesamowite pod każdym względem - od wyglądu, przez zapach, aż po smak. Każdy kęs jest pełen aromatycznych smaków, które zaskakują i zachwycają na każdym kroku. Przygotowanie tej potrawy w domu jest łatwe, szybkie i przede wszystkim - niezwykle satysfakcjonujące. Wymaga jedynie kilku dostępnych składników i trochę czasu. Więc jeśli szukasz nowego, ekscytującego przepisu do wypróbowania, ta propozycja jest dla Ciebie. Gotowanie jest proste, a wynik końcowy na pewno zadowoli wszystkich domowników. Więc nie czekaj, odkryj świat kuchni azjatyckiej i zaskocz swoją rodzinę nowym, pysznym daniem!
- Zacznij od przygotowania ciasta. Połącz mąkę, sól i wodę w jednym naczyniu, a następnie zagnieć je na elastyczne ciasto.
- Przygotuj nadzienie. W innym naczyniu wymieszaj mięso mielone, pokrojony szczypiorek, sos sojowy i pieprz.
- Podziel ciasto na małe kawałki, każdy o średnicy około 3-4 cm. Na każdym kawałku ciasta umieść porcję nadzienia.
- Złóż każdy kawałek ciasta, formując kształt pierożka.
- W garnku o grubym dnie, podgrzej olej roślinny. Gdy jest odpowiednio gorący, dodaj pierożki i smaż je z każdej strony do momentu, aż staną się złote.
- Kiedy pierożki są gotowe, podawaj je gorące z dodatkowym sosem sojowym.