Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikami i pianką czekoladową. Jest ono nie nadmiernie słodkie, leciutkie i pięknie wygląda. Bardzo polecam i zapraszam
🍴 Ciasto Malinowy Puch – malinowo-czekoladowe na biszkopcie
- Liczba porcji: 12
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 40 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450 kcal na porcję
- Białko: 6 g
- Tłuszcze: 25 g
- Węglowodany: 50 g
Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 500 g malin
- 100 g gorzkiej czekolady
- 500 g serka mascarpone
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g masła
- 150 ml mleka
Przepis
Ciasto Malinowy Puch to prawdziwa uczta dla zmysłów, która łączy w sobie delikatność biszkoptowego spodu, kremową masę malinową oraz intensywny smak czekolady. To ciasto nie tylko doskonale smakuje, ale również prezentuje się zjawiskowo na stole, będąc prawdziwą ozdobą każdej okazji. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, mimo że może wymagać nieco więcej czasu i cierpliwości, efekty zdecydowanie wynagrodzą włożony wysiłek. Idealnie nadaje się na specjalne okazje jak urodziny, spotkania rodzinne czy inne uroczystości, gdyż swoim wyjątkowym smakiem i wyglądem imponuje wszystkim gościom. Malinowy Puch obfituje w świeże owoce, które w połączeniu z czekoladą tworzą harmonijną i zachwycającą kompozycję smakową. To ciasto to również świetna propozycja dla wszystkich miłośników połączenia owoców z czekoladą. Maliny dodają mu odrobiny orzeźwienia i wyjątkowej świeżości, natomiast czekolada podkreśla wyrafinowany smak deseru. Jeśli szukasz czegoś, co zachwyci Twoich bliskich, Ciasto Malinowy Puch z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę.
- Przygotuj biszkopt: rozdziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Przełóż do formy i piecz w 180°C przez 15 minut.
- Przygotuj krem malinowy: w rondelku podgrzej maliny z cukrem pudrem, do momentu aż się rozpadną. Przetrzyj przez sitko. Wymieszaj z serkiem mascarpone i odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj polewę czekoladową: roztop czekoladę z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Odstaw, aby lekko przestygła.
- Na ostudzony biszkopt wyłóż krem malinowy. Następnie rozprowadź równomiernie polewę czekoladową.
- Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aby stwardniało. Podawaj schłodzone, udekorowane świeżymi malinami.