Przepis
Składniki na waniliową panna cottę:
- 600 ml śmietanki 30% lub 36%
- 100 ml mleka
- 75 g cukru
- 2 laski wanilii (lub 3 łyżeczki aromatu waniliowego)
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżeczki żelatyny
Składniki na truskawkowy mus galaretkowy:
- 500 g truskawek
- 1 opakowanie (75 g) galaretki truskawkowej
- 200 ml gorącej wody
Śmietankę i mleko wlać do garnka, dodać cukier i ziarenka wyskrobane ze środka lasek wanilii oraz puste strączki. Całość podgrzać. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować, należy go zdjąć z ognia. Wyjąć laski wanilii, a jeżeli zamiast nich chcecie użyć aromatu waniliowego, to jest to odpowiedni moment na dodanie go do reszty składników. W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę i wlać go garnka. Całość wymieszać i odstawić do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Można przyspieszyć ten proces wstawiając garnek do zimnej wody. Chłodny płyn przelać do pucharków lub szklanek i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (zajmuje to minimum 2 godziny).
Aby uzyskać kompozycję skośną szklanki należy o coś oprzeć. Nadaje się prawie wszystko – foremki na jajka, pojemniki plastikowe, formy silikonowe, itd. Można wspomóc się również gazetami i w wybranym pojemniku utworzyć z nich coś na kształt koszyczka. Ważne jest, aby przed nalaniem deseru ustalić jak duży ma być skos i przećwiczyć go, wykorzystując choćby wodę. Warto też wcześniej przygotować miejsce w lodówce na całą konstrukcję ;) Nieraz musiałam się wycofać z lodówki, ponieważ okazywało się, że całość się w niej po prostu nie mieści i muszę poprzestawiać półki, albo przynajmniej rzeczy.
Przygotowanie truskawkowego musu to zmiksowanie truskawek blenderem, a następnie dodanie do nich galaretki rozpuszczonej w wodzie. Przestudzoną całość należy wylać na stężałą panna cottę i wstawić ponownie do lodówki. Po mniej więcej 2 godzinach deser powinien być gotowy. Proces tężenia truskawkowej masy można przyspieszyć wstawiając naczynia do zamrażalnika lub zwiększając chłodzenie lodówki.