Przepis
1,5 szklanki mąki, 2/3 szklanki kakao, 1 i 1/3 szklanki cukru, 1 łyżeczka sody do pieczenia, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, 2 jajka, 1/3 szklanki oliwy, 1 łyżeczka wanilii, 2/3 szklanki mleka, 2/3 szklanki gorącej wodyRozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
Wyłóż formę do babeczek papilotkami. W dużej misce wymieszaj suche składniki za pomocą trzepaczki. Dodaj jajka, oliwę, wanilię i mleko i dokładnie wymieszaj. Dodaj gorącą wodę i znów wymieszaj. Wypełnij papilotki ciastem do 3/4 wysokości. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz 15 minut. Po wyciągnięciu ostudź i udekoruj. 1.Do dekoracji będziesz potrzebować kremu maślanego ( składniki na krem maślany 3 szklanki cukru pudru, 225 g masła, łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1-2 łyżki śmietanki kremówki 36%) rękawa cukierniczego z końcówkami (lub woreczka plastikowego z odciętą końcówką), cukru, łezek czekoladowych, posypki (podłużne, brązowe pałeczki np. z Delekta smak czekoladowy), posypka cukrowa konfetti (tylko biała), czarny pisak spożywczy (lub pisak czekoladowy lub odrobina roztopionej czekolady)
.2. Przygotuj miseczkę z cukrem zaś masę maślaną przełóż do rękawa cukierniczego, szprycy lub plastikowego woreczka
3.Nałóż na babeczkę trochę kremu maślanego. Nie musisz przykrywać nim całej babeczki gdyż w kolejnym kroku będzie trzeba docisnąć masę do cukru co sprawi, że masa i tak się rozejdzie niemal po całej babeczce
4.Dociśnij krem maślany do cukru, tak aby go całego nim pokryć.
5.Teraz możesz zacząć dekorować babeczkę. Zrób nosek pandy poprzez wciśnięcie w krem maślany czekoladowej łezki. Wciśnij ją pionowo i tak aby była skierowana do krawędzi babeczki.
6.Teraz wciśnij 2 łezki szpicami w dół w miejscach oczu oraz kolejne 2 poziomo w miejscach uszu. Zaletą pokrycia masy maślanej cukrem jest to, że można ją formować nie brudząc sobie palców
7.Jeśli chcesz zrobić pandzie usta to możesz je wykonać z czekoladowej posypki w kształcie pałeczek Pałeczki wciśnij w miejscu ust pandy.
8.Dokończ teraz robienie oczu pandy. Narysuj na białych konfetti czarne kropki pisakiem spożywczym (lub kropelkami roztopionej czekolady) a następnie przyklej je do czekoladowych łezek za pomocą odrobiny masy maślanej.
9.Możesz również ominąć konfetti i nałożyć na łezki odrobinę masy maślanej. Gotowe!