Przepis
2 średniej wielkości słodkie jabłka
150 g chudego twarogu
2 łyżeczki rodzynek
60 ml jogurtu naturalnego (użyłam activii)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka świeżego utartego imbiru
goździki
2 łyżeczki miodu lub stewii (opcjonalnie)
Jabłka myjemy i odcinamy górę (ok 2-3 centymetrowej grubości "daszek").
Dolną część drążymy tak, aby pozostawić mniej więcej 1,5-2 cm ścianki jabłka.
W miseczce łączymy twaróg z jogurtem, przyprawami, rodzynkami i imbirem, ewentualnie dosładzamy, a następnie dzielimy go na 2 porcje i "faszerujemy" wcześniej przygotowane jabłka -
po wypełnieniu otworu tworzymy centymetrową warstwę serka pomiędzy dwoma częściami owocu.
"Daszek" naszego jabłka nakłuwamy goździkami i od wewnętrznej strony posypujemy dodatkową porcją cynamonu zanim położymy go na serek.