Pieczone jabłka z twarożkiem

Krzysztof
Przepisy
10.03.2014 7:34
Pieczone jabłka z twarożkiem

Przepis

2 średniej wielkości słodkie jabłka

150 g chudego twarogu

2 łyżeczki rodzynek

60 ml jogurtu naturalnego (użyłam activii)

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki kardamonu

1 łyżeczka świeżego utartego imbiru

goździki

2 łyżeczki miodu lub stewii (opcjonalnie)

Jabłka myjemy i odcinamy górę (ok 2-3 centymetrowej grubości "daszek").

Dolną część drążymy tak, aby pozostawić mniej więcej 1,5-2 cm ścianki jabłka.

W miseczce łączymy twaróg z jogurtem, przyprawami, rodzynkami i imbirem, ewentualnie dosładzamy, a następnie dzielimy go na 2 porcje i "faszerujemy" wcześniej przygotowane jabłka -

po wypełnieniu otworu tworzymy centymetrową warstwę serka pomiędzy dwoma częściami owocu.

"Daszek" naszego jabłka nakłuwamy goździkami i od wewnętrznej strony posypujemy dodatkową porcją cynamonu zanim położymy go na serek.