Drobiowa wędlina na kanapki- na szybko

Kasia
Śniadania
08.01.2025 14:07
Drobiowa wędlina na kanapki- na szybko

Pyszna, banalnie prosta do zrobienia, czyli coś co lubię. Bez żadnych konserwantów, delikatna i idealna na kanapkę... spróbujcie koniecznie... Polecam , przepis znajdziecie pod linkiem poniżej ....

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2025/01/drobiowa-wedlina-na-kanapki-na-szybko.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Drobiowa wędlina na kanapki - na szybko

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 150 kcal
  • Białko: 20 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 2 g

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przepis

Jeśli jesteś miłośnikiem kanapek, ale brak Ci czasu na przygotowanie skomplikowanej wędliny, ten przepis jest dla Ciebie! Nasza drobiowa wędlina to idealne rozwiązanie na szybki lunch lub kolację. W kilka chwil przygotujesz pyszne i zdrowe dodatki do kanapek, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale również wyglądają apetycznie. Proces przygotowania tego dania jest niezwykle prosty i wymaga jedynie podstawowych składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Delikatna pierś z kurczaka pokrojona na cienkie plastry, marynowana w aromatycznej mieszance przypraw, a następnie szybko podsmażona, staje się soczysta i pełna smaku. Zastosowanie jogurtu naturalnego jako smarowidła dodaje lekkości oraz delikatności każdemu kęsowi. Ponadto, dzięki składnikom takim jak miód oraz sok z cytryny, nasze mięso nabiera lekkiej nuty słodyczy przełamanej cytrynową świeżością, co czyni tę drobiową wędlinę absolutnie wyjątkową. Gotowa wędlina świetnie sprawdzi się jako dodatek do świeżo upieczonego chleba, bagietki lub nawet chrupiących tostów, uzupełniona ulubionymi warzywami.

  • Pierś z kurczaka umyj i osusz. Następnie pokrój ją na cienkie plastry.
  • Do dużej miski dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, słodką paprykę, olej roślinny, miód oraz sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie składniki.
  • Umieść pokrojone plastry kurczaka w marynacie i dokładnie obtocz każdy kawałek. Odstaw na 5 minut, aby kurczak wchłonął smaki.
  • Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i smaż plastry kurczaka przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą dobrze zarumienione i soczyste w środku.
  • Po usmażeniu pozostaw kawałki kurczaka do lekkiego ostygnięcia, a następnie umieść na chlebie i posmaruj jogurtem naturalnym.
  • Podawaj jako dodatek do kanapek z ulubionymi dodatkami, takimi jak sałata, pomidor czy ogórek.