Gorąco polecam Składniki: - 2 średnie kalafiory (razem ok 1,5 kg) - 500 g marchewki - 500 g ogórków gruntowych - 500 g papryki czerwonej - 500 g młodej cukinii (najlepiej żółtej) - 500 g cebuli - 4 ząbki czosnku - pęczek koperku Na zalewę: - 300 ml octu 10 % - 100 ml oleju - 350 g cukru - 2 łyżki soli - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 liście laurowe - 4 ziela angielskie - kilka kulek czarnego pieprzu - 1 łyżka słodkiej mielonej papryki Przygotowanie: Pasteryzujemy albo tradycyjnie w garnku i wtedy 15 min,lub w nagrzanym do 120 stopni piekarniku przez 20 min. Cebulę ,ogórki i cukinię kroimy w plasterki,paprykę w paski a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach,koperek siekamy. Zobaczcie krótki film jak zrobić taką sałatkę krok po kroku 👇👇👇 Kalafiora dzielimy na różyczki. Zagotowujemy składniki zalewy ,wrzucamy do niej pokrojone warzywa oprócz cukinii,koperku i ogórków,mieszamy i gotujemy pod przykryciem 5 min.