Wigilijny piernik Jakie to święta jak nie ma zapachu piernika, pierniczków, ale czasami brak nam czasu, dlatego mam dla Was sz...
🍴 Świąteczne kotlety mielone ze śliwką
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350 kcal na 100g
- Tłuszcz: 25g
- Węglowodany: 10g
- Białko: 15 g
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 10 suszonych śliwek
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka majeranku
Przepis
Świąteczne kotlety mielone ze śliwką to idealna propozycja na bożonarodzeniowy obiad. Połączenie soczystego mięsa z suszoną śliwką nadaje tradycyjnym kotletom niepowtarzalnego aromatu i smaku, który z pewnością zachwyci Twoich gości. Kotlety są na zewnątrz chrupiące, a wewnątrz delikatnie słodkie dzięki śliwce – co czyni je wyjątkowym daniem na świątecznym stole. Przygotowanie tego dania nie zajmie wiele czasu, a efekty zachwycą zarówno domowników, jak i gości. Dzięki użyciu odpowiednich przypraw jak majeranek, kotlety nabierają również odpowiedniego, tradycyjnego charakteru świątecznego. Podawaj je z ulubionymi dodatkami, takimi jak kapusta z grzybami czy ziemniaki puree, aby cieszyć się pełnią smaków. Niech te Świąteczne kotlety mielone ze śliwką staną się stałym elementem Twojego bożonarodzeniowego menu!
- Przygotuj wszystkie składniki, śliwki zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut, aby zmiękły.
- Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni z niewielką ilością oleju.
- W dużej misce połącz mięso mielone, cebulę z czosnkiem, jajko i bułkę tartą. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
- Śliwki osusz, każdą przekrój na pół lub na trzy części w zależności od wielkości.
- Z masy mięsnej formuj kulki, w środku umieszczając po kawałku śliwki, a następnie spłaszcz na kotlety.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor przez około 10 minut.
- Gotowe kotlety przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut dla zachowania soczystości.