Sałatka pieczarkowa z ogórkiem kiszonym

Ewelina
Sałatki
19.09.2014 10:11
Sałatka pieczarkowa z ogórkiem kiszonym

Przepis

Sałatka pieczarkowa z ogórkiem kiszonym

Szybka, smaczna sałatka z gotowanych pieczarek. Ja wprawdzie przygotowałam ją na drugie śniadanie do pracy, ale doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju spotkaniach. Z powodzeniem można dodać do niej starty żółty ser, będzie jeszcze smaczniejsza :)

SKŁADNIKI:

40 dag pieczarek

sól

2/3 puszki groszku konserwowego

mała łagodna cebula – u mnie dymka

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 kiszone ogórki

4 jajka

pieprz

2 łyżki gęstego majonezu

WYKONANIE:

Pieczarki oczyściłam, opłukałam, wrzuciłam na wrzącą osoloną wodę i gotowałam przez około 20 minut. Osączyłam, przestudziłam i pokroiłam w kosteczkę.

Jajka ugotowałam na twardo, wystudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i pokroiłam w kosteczkę.

Dymkę i ogórki pokroiłam w kosteczkę.

Groszek konserwowy osączyłam z zalewy.

Natkę pietruszki, opłukałam, otrzepałam z wody i posiekałam.

Wszystkie składniki wymieszałam z misce z majonezem. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.