Bomboloni

Krzysztof
Przepisy
11.02.2015 9:12
Bomboloni

Składniki: (ok.25-28 szt.) 250 g mąki tortowej 250 g mąki typ 650 50 g cukru pudru 25 g świeżych drożdży nasiona z 1 wanilii otarta skórka z 1 cytryny lub pomarańczy szczypta soli 3 jajka 250 ml ciepłego mleka 50 g miękkiego masła (pokroić na małe 4 kawałki) olej roślinny do smażenia krem: 120 g cukru 75 g mąki (pół na pół ziemniaczanej i pszennej) 3/4 l mleka 5 żółtek 1/2 laski wanilii lub cukier wanilinowy Wycięte układać na oprószonej mąką deseczce, bądź na papierze do pieczenia patrz zdj.( papier należy pociąć na kawałki nieco większe od pączków, a potem przenieść na nich wyrośnięte do usmażenia. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć na nią ciasto. Tak jak wszystkie pączki wymagają dokładnego wyrobienia ciasta, i poświęcenia mu należytej uwagi, bo od tego głównie zależy efekt końcowy, ale uwierzcie mi – warto 🙂 ps. Włosi to potrafią wszystko pięknie nazwać… Bomboloni to włoskie pączki z kremem patissiere, z bardzo charakterystycznym budyniowym wierzchem. Smażyć pączki z obu stron na złoty kolor. Krem najlepiej przygotować, gdy ciasto na pączki odstawimy do wyrośnięcia. Układać na ręczniku papierowym i odsączyć z tłuszczu. Delikatnie je rozwałkować na grubość ok 1 cm. Sposób wykonania: Drożdże z odrobiną cukru rozpuścić w dwóch łyżkach mleka. Gotować na małym gazie ok 2 minut. Na gotujące wlać masę jajeczną. Papier po włożeniu do gorącego tłuszczu po kilku sekundach się odklei. Dodać wszystkie składniki, oprócz masła i zagniatać ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2014/02/Bomboloni.html