Ciasto Luizy ze śliwkami

Ciasta
13.09.2024 8:48
Ciasto Luizy ze śliwkami

Przepis na ucierane ciasto ze śliwkami i migdałową bezą (Louise Cake)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-luizy-ze-sliwkami/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ciasto Luizy ze śliwkami

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 320 kcal na porcję
  • Tłuszcze: 16g
  • Węglowodany: 40g
  • Białka: 4g

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500 g śliwek
  • cukier puder do posypania

Przepis

Ciasto Luizy ze śliwkami to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców w pyszny i efektowny sposób. Śliwki dodają ciastu nie tylko smaku, ale także pięknego wyglądu. Złociste i miękkie ciasto z delikatnym akcentem wanilii wspaniale komponuje się z soczystymi, lekko kwaskowatymi śliwkami. To przepis, który z pewnością zachwyci Twoich bliskich i sprawi, że każdy kawałek będzie smakował wyjątkowo. Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, dlatego każdy, nawet początkujący miłośnik pieczenia, poradzi sobie z tym zadaniem bez problemu. Upiecz to ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną, na urodziny, czy po prostu bez okazji – to zawsze dobry moment, by cieszyć się domowym wypiekiem. Tradycyjny smak ciasta w połączeniu ze świeżymi owocami zadowoli wszystkie podniebienia, a prosta lista składników sprawi, że nie będziesz musiał biegać po sklepach w poszukiwaniu egzotycznych dodatków. Wyjmij swoją ulubioną formę do pieczenia i spróbuj tego przepisu już dziś. Smacznego!

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę do pieczenia, smarując ją masłem lub wykładając papierem do pieczenia.
  • W misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, ciągle mieszając.
  • Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
  • Stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając do połączenia składników.
  • Śliwki przepołów, usuń pestki i układaj na wierzchu ciasta, lekko wciskając w ciasto.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 40 minut, aż wierzch będzie złocisty, a patyczek włożony do środka ciasta będzie suchy.
  • Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  • Posyp ciasto cukrem pudrem przed podaniem.