Pyszny domowy serniczek
🍴 Klasyczny sernik z brzoskwiniami
- Liczba porcji: 12
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 35 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350 kcal na porcję
- Białko: 10 g
- Tłuszcze: 20 g
- Węglowodany: 30 g
Składniki
- 1 kg twarogu sernikowego
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 200 g masła
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 500 g brzoskwiń z puszki
- 1 opakowanie herbatników
Przepis
Sernik to jedno z najbardziej klasycznych i lubianych ciast na całym świecie. Jednak dodanie do niego brzoskwiń sprawia, że staje się jeszcze bardziej wyjątkowy i smaczny. Sernik z brzoskwiniami to doskonały deser na różnorodne okazje – od rodzinnych spotkań, przez święta, aż po uroczyste kolacje. Ma delikatną, kremową konsystencję, która w połączeniu z soczystymi brzoskwiniami daje niesamowite doznania smakowe. Dodatkowo przepis jest na tyle prosty, że nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w pieczeniu, poradzą sobie z jego przygotowaniem. Warto także zwrócić uwagę na spód z herbatników, który nadaje ciastu dodatkowego chrupiącego akcentu. Jeżeli szukasz przepisu na ciasto, które zachwyci Twoich gości i sprawi, że będą prosić o dokładkę, ten sernik z brzoskwiniami jest właśnie dla Ciebie. Smacznego!
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia.
- Rozkrusz herbatniki na drobne kawałki i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż mieszanką dno formy i dokładnie ugnieć. Odstaw na bok.
- Twaróg sernikowy zmiksuj z cukrem i ekstraktem z wanilii, aż masa będzie gładka. Dodawaj po jednym jajku, ciągle miksując.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, a następnie delikatnie wymieszaj.
- Brzoskwinie odsącz z syropu, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do masy serowej. Delikatnie wymieszaj.
- Wylej masę serową na przygotowany spód z herbatników. Wyrównaj wierzch przy pomocy łopatki.
- Piecz sernik przez około 60 minut, aż wierzch będzie złocisty. Po upieczeniu, pozostaw sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na około 15 minut, a następnie wyjmij i ostudź na kratce.
- Odstaw sernik do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.