Przepis
KURKI MARYNOWANE
Składniki:
1 kg. kurek
Zalewa:
700 ml. wody
1 czubata łyżka soli
1 łyżka cukru
6 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu czarnego
1 liść laurowy
Kurki najpierw moczymy przez 2 godz., następnie obieramy i płuczemy. Do gotującej się wody wrzucamy 1 łyżkę soli oraz kurki i gotujemy na średnim ogniu przez 15 min., odcedzamy. W tym czasie robimy zalewę: Do gorącej wody dodajemy sól, cukier, ziarna pieprzu oraz ziela, liść laurowy i czekamy aż się zagotuje. Zalewą zalewamy grzyby i mieszamy, zostawiamy na 2 min. następnie łyżką cedzakową wyjmujemy grzyby i przekładamy je do umytych słoików, całość zalewamy zalewą i zakręcamy. Po 2 dniach grzybki już można jeść ale ja wolę je zostawić na zimę:)