Kurki marynowane

Ewelina
16.09.2014 9:09
Kurki marynowane

Przepis

KURKI MARYNOWANE

Składniki:

1 kg. kurek

Zalewa:

700 ml. wody

1 czubata łyżka soli

1 łyżka cukru

6 ziaren ziela angielskiego

6 ziaren pieprzu czarnego

1 liść laurowy

Kurki najpierw moczymy przez 2 godz., następnie obieramy i płuczemy. Do gotującej się wody wrzucamy 1 łyżkę soli oraz kurki i gotujemy na średnim ogniu przez 15 min., odcedzamy. W tym czasie robimy zalewę: Do gorącej wody dodajemy sól, cukier, ziarna pieprzu oraz ziela, liść laurowy i czekamy aż się zagotuje. Zalewą zalewamy grzyby i mieszamy, zostawiamy na 2 min. następnie łyżką cedzakową wyjmujemy grzyby i przekładamy je do umytych słoików, całość zalewamy zalewą i zakręcamy. Po 2 dniach grzybki już można jeść ale ja wolę je zostawić na zimę:)