Zupa z flaczków wołowych z dodatkiem mięsa wieprzowego

Agnieszka
Zupy
21.05.2024 15:44
Zupa z flaczków wołowych z dodatkiem mięsa wieprzowego

Flaki? Jedni je uwielbiają inni nienawidzą a jak jest u was? ja chcę wam dziś pokazać inne oblicze flaków a właściwie zupy

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2024/04/zupa-z-flaczkow-woowych-z-dodatkiem.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Kremowa zupa z flaczków wołowych i wieprzowych

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 120 min
  • Czas przygotowania: 45 min
  • Szacunkowy koszt: 40 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 465 kcal
  • Białko: 32 g
  • Tłuszcz: 30 g
  • Węglowodany: 10 g

Składniki

  • 1 kg flaczków wołowych
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka octu winnego
  • łyżka oleju

Przepis

Kremowa zupa z flaczków wołowych z dodatkiem mięsa wieprzowego to prawdziwy rarytas dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Jest sycąca, aromatyczna i niesamowicie smaczna. Flaczki wołowe nadają zupie głębi smaku, a mięso wieprzowe dodaje jej niepowtarzalnego charakteru. Przygotowanie tej zupy zajmuje trochę czasu, ale efekt końcowy na pewno wynagrodzi Ci wszystkie trudy. Idealna na niedzielny obiad lub jako danie na specjalne okazje. Nie zapomnij podać z pieczywem, które znakomicie komponuje się z bogatym, mięsnym smakiem zupy. Spróbuj tej zupy, a na pewno przekonasz się, że to jedno z najlepszych dań polskiej kuchni. Smacznego!

  • Flaczki wołowe dokładnie myjemy i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu około 2 godzin.
  • Mięso wieprzowe kroimy na małe kawałki i dodajemy do flaczków. Dusimy wszystko razem przez kolejne 30 minut.
  • W tym czasie obieramy marchewki, pietruszkę, cebulę i czosnek. Pora myjemy i kroimy w krążki. Wszystko wrzucamy do garnka z mięsem.
  • Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy zupę jeszcze przez około 30 minut.
  • Na koniec dodajemy ocet winny i mieszamy. Zupę podajemy gorącą, posypaną natką pietruszki.