Składniki: kurczak o wadze 1,5 kg 300 g wędzonego boczku 1 duża marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 1 kajzerka 1 duże jajko 2 cebule 2 ząbki czosnku ćwierć szklanki rosołu pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (lub więcej, do smaku) pół łyżeczki mielonego imbiru (lub więcej, do smaku) sól pieprz olej rzepakowy
🍴 Pasztet z kurczaka i warzyw z rosołu z boczkiem - domowy czar smaku!
- Liczba porcji: 6
- Czas gotowania: 90 min
- Czas przygotowania: 60 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kcal: 459
- Białko: 29g
- Tłuszcz: 29g
- Węglowodany: 15g
Składniki
- 1 połówka kurczaka z rosołu
- 1 marchewka z rosołu
- 1 pietruszka z rosołu
- kilka listków laurowych
- gałązka tymianku
- 300 g boczku
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 100 g masła
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta do formy
Przepis
Chcesz urozmaicić swoją kulinarną rutynę? Przygotuj domowy pasztet z kurczaka i warzyw z rosołu z dodatkiem boczku. To tradycyjny przepis, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Preparacja jest prosta, a sama potrawa może służyć zarówno jako obiad, jak i dodatek do kanapek. Podróżuj z nami po świecie smaków i odkrywaj nowe kulinarne doświadczenia każdego dnia. Rozgrzewaj piekarnik, przygotuj składniki i ciesz się domowym gotowaniem!
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie kurczaka. Kurczaka z rosołu dokładnie oczyszczamy i obieramy z kości. Mięso przekładamy do miski.
- Następnie przygotowujemy warzywa. Marchewkę i pietruszkę siekamy na drobne kawałki. Dodajemy do miski z kurczakiem.
- Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na małej ilości masła, aż stanie się chrupiący. Dodajemy do miski.
- Następnie przygotowujemy sos. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy posiekany czosnek i cebulę. Smażymy, aż cebula stanie się złotobrązowa.
- Wszystkie przygotowane składniki łączymy razem, dodajemy listki laurowe, tymianek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowany pasztet przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą formy na pasztet.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 90 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy pasztet jest gotowy - powinien być złoty i chrupiący na wierzchu.
- Pasztet studzimy, a następnie kroimy na porcje. Podajemy na ciepło lub na zimno, na przykład na kanapki.