Tarta ze szparagami i indykiem

Tarta ze szparagami i indykiem

Sezon na szparagi trwa. Zapraszam po pyszny przepis na tartę ze szparagami i kurczakiem.W misce wymieszaj …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.i-lovelife.pl/kuchnia/tarta-ze-szparagami-i-indykiem/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Tarta ze szparagami i indykiem

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 35 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 395kcal
  • Tłuszcz: 25g
  • Węglowodany: 28g
  • Białko: 18g

Składniki

  • 500g zielonych szparagów
  • 200g mięsa z indyka
  • 200g ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • 200ml śmietanki 30%
  • 100g startego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

Ta tarta ze szparagami i indykiem to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Delikatne ciasto francuskie, kuszące zielone szparagi i soczysty indyk tworzą niepowtarzalne połączenie. Tartę możesz podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs. To danie jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe, gdyż szparagi są bogatem źródłem witamin i składników mineralnych, a indyk to źródło białka. Przygotowanie tarty nie wydaje się skomplikowane, więc nawet początkujący kucharze poradzą sobie z tym zadaniem. Gorąco polecamy spróbowanie tego przepisu. Smacznego!

  • Włącz piekarnik i nagrzej go do 200 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, następnie wstaw do lodówki.
  • Szparagi umyj, obierz i podziel na mniejsze kawałki. Mięso indyka pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej nieco oliwy, wrzuć indyka i smaż do momentu, aż mięso będzie białe. Dodaj szparagi i smaż przez kolejne 5 minut. Przypraw solą i pieprzem.
  • Jajka ubij z śmietanką i startym parmezanem. Dopraw solą i pieprzem.
  • Formę z ciastem wyjmij z lodówki, nałoż na nią szparagi z indykiem, a wszystko zalej masą jajeczną.
  • Tartę piecz w piekarniku przez około 35 minut, aż nabierze złotego koloru. Smacznego!